Geschiedenis

Geschiedenis familiebedrijf Hellinga

Een halve eeuw geleden is de basis gelegd voor het familiebedrijf G. Hellinga B.V. Drie generaties lang staat het bedrijf garant voor het ondernemen in zandwinning en andere aanverwante activiteiten, zoals bodemsanering, transport en verhuur van grondverzetmaterieel en zeefmachines en de inzameling en verwerking van afvalstromen. Grondlegger in de jaren ’50-’60 was Binne (opa) Hellinga. Het bedrijf richtte zich in de beginjaren vooral op de aannemerij, zoals het aanleggen van (beton) wegen. Begin jaren ’70 werd de focus meer gelegd richting transport en zandwinning. In eerste instantie werd zand in kleinschalige zandputjes aan het oppervlak gewonnen. Vanaf de jaren ’80 wordt zand vanuit centrale zandwinplaatsen gewonnen. In 1964 kwam Binne’s zoon Gaatze Hellinga en later zijn vrouw Janny in het bedrijf. Zij hebben een belangrijke stempel op de groei en ontwikkeling van het bedrijf gedrukt. Begin jaren ’90 is Gaatze’s zoon Benno in het bedrijf gekomen. Het bedrijf heeft toen de aannemerij weer actief opgepakt. Ook andere activiteiten en lokaties werden toegevoegd. In 2007 heeft Benno Hellinga de onderneming van zijn ouders overgenomen. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd op industrieterrein Groot Verlaat te Steenwijk. Op een terrein van bijna 4 hectare zijn kantoor, werkplaats, recycling en grondbank ondergebracht.

Maatschappelijke betrokkenheid

Het familiebedrijf Hellinga zet zich in voor verschillende maatschappelijke (lokale) initiatieven. Wij zien deze betrokkenheid als onderdeel van duurzaam ondernemen. Wij doen graag iets terug voor de samenleving. Zo ondersteunt het bedrijf jaarlijks lokale projecten, evenementen, (sport)verenigingen door middel van materieel, donaties, reclame of advertenties. Het afgelopen jaar hebben wij ondermeer onze bus en chauffeurs beschikbaar gesteld aan fietsers die de actie Alp d’Huzes vanuit Steenwijk hebben gecoordineerd. Meer dan 40 fietsers en vrijwilligers zijn meegegaan om op hun eigen manier een bijdrage te leveren voor KWF Kankerbestrijding.

Ondersteunen goede doelen van medewerkers
Wij ondersteunen ook onze medewerkers als zij zich inzetten voor een goed doel. In de afgelopen jaren hebben medewerkers meegedaan met fietsen voor een kindertehuis in Ethiopië, het beklimmen van de Mount Vertoux voor KWF Kankerbestrijding. Dit jaar hebben wij een team geformuleerd en ons ingeschreven voor de Hollands Venetië fietstocht waarbij de opbrengst ten goede kwam aan een lokaal goed doel.